Tishlar salomatligi bilan bog‘liq yanglish tushunchalar

Tish salomatligi haqidagi qanday qarashlar haqiqatdan farq qilishi haqida “Domashniy ochag” jurnali ma’lumot berib o‘tadi.

  — Manba: «Daryo» nashri.

Foto: Freepik

Cho‘tkaning qattig‘i yaxshiroq

Ko‘pchilik qattiq cho‘tka tishlarni yaxshiroq tozalaydi deb o‘ylaydi. Aslida esa unday emas. Qaysidir ma’noda shunday ham bo‘lishi mumkindir, ammo yaxshiroq samara berishi ko‘proq, vositadagi mayda cho‘tkalar miqdori qanchalik ekaniga bog‘liq bo‘ladi. Ammo shu bilan birga cho‘tkaning yumshog‘i chekadigan kishilarning tishidagi sarg‘ishni asli ketkazmasligini yodda tutish kerak. Qattiq cho‘tkaning bir yomon tarafi — uzoq vaqt kuch bilan ishlatilsa, milklarni shikastlashi mumkin.

Saqich tishlarni tozalaydi

Tarkibida shakar bo‘lmagan saqich tishlar uchun foydali. Saqichni ovqat iste’molidan keyin og‘iz bo‘shlig‘ini tozalash, yoqimsiz hid va ta’mni ketkazish uchun chaynash kerak. Ammo u tish yuvish pastasining o‘rnini bosa olmaydi, u so‘lak ajralishini jadallashtiradi, bu esa tozalash xususiyatini oshadi.

Elektrli tish cho‘tkasi yaxshiroq

Mutaxassislar qaysi tish cho‘tkasi yaxshiroq ekani haqida turli fikr bildiradi. Elektrli cho‘tka bilan muayyan vaqt davomida foydalanish kerak. Ishlab chiqaruvchilarning ko‘rsatmasiga binoan har 30 soniya kifoya qiladi. Manual cho‘tkalarning esa har bir odamga xos varianti va xususiyatlari ham ko‘proq.

Tishlarni tozalashda olmadan ham foydalansa bo‘ladi

Ajralgan so‘lak og‘iz bo‘shlig‘ining tozalash xususiyatiga ega, ammo olma haqida bunday ma’lumot yo‘q. Olma odatiy cho‘tka yoki tish cho‘tkasining o‘rnini bosa olmaydi, ammo tishlar ahvoliga favqulodda yordam berishi mumkin. Olma, salat bargi, qovoqcha, piyoz, bodring, sabzi va nok tishlarni tozalashga yordam beradi.

Shakar kariyesni keltirib chiqaradi

Shakar kariyes va boshqa kasalliklarni kelib chiqishiga olib kelishi mumkin, lekin u kariyes paydo bo‘lishining asl sababi bo‘la olmaydi. Uglevodlar kariyesning paydo bo‘lishida muhim rol o‘ynaydi, chunki tishdagi mikroorganizmlar bir zumda uglevod va shakarni kislotaga aylantiradi. Bu esa mahalliy PH’ni susaytiradi. Shuning hisobiga tish emali zaiflashadi va kariyes paydo bo‘lishiga olib keladi.