Tushlikka pul sarflab, ovqat buyurtma qilishga hojat yo‘q. Uydagi bor masalliqlardan ham mazali yeguliklarni tayyorlash mumkin. “Liza.ru” nashri tushlikka tayyorlash mumkin bo‘lgan taomlar retseptini taqdim etdi.

  — Manba: «Daryo» nashri.

Foto: “Liza.ru” 

O‘tkir hidga ega yeguliklar

Ishda tushlik qilmoqchi bo‘lsangiz, baliq, sarimsoq, piyoz yoki karri kabi kuchli hidga ega mahsulotlardan tayyorlangan yeguliklarni olib kelmang. Hid nafaqat hamkasblaringizni bezovta qilishi, balki ofisda yoki idorada saqlanib qolishi mumkin. Buning o‘rniga, salat, sendvich yoki rollilar kabi mahsulotlarni tanlang.

To‘kilib ketishi mumkin bo‘lgan mahsulotlar       

Murabbo yoki mazali qaylali makaron kabi toza yeguliklarni iste’mol qilmoqchi bo‘lsangiz o‘zingiz bilan salfetka va qo‘shimcha idishlarni olishni unutmang.

Sifati tezda buziladigan yeguliklar

Ish joyingizda muzlatkich bo‘lmasa, sut mahsulotlari yoki mayonezli mahsulotlar kabi oson buziladigan mahsulotlarni olmaslikka harakat qiling. Bu oshqozon-ichak trakti bilan bog‘liq muammolarni keltirib chiqarishi mumkin.

Og‘ir yoki yog‘li ovqatlar

Steyk kabi og‘ir yoki yog‘li ovqatlarni iste’mol qilmang. Bu yeguliklar charchoqqa olib kelishi, shuningdek, oshqozonda hazm qilish bilan bog‘liq muammolarni keltirib chiqarishi mumkin. Buning o‘rniga, kun davomida o‘zingizni energiya bilan ta’minlashga yordam beradigan yengilroq ovqatlarni tanlang.

Maxsus tayyorgarlikni talab qiladigan mahsulotlar

Qayta isitish yoki qo‘shimcha mahsulotlarni qo‘shishni talab qiladigan ovqatlardan saqlaning. Mikroto‘lqinli pech yoki boshqa oshxona jihozlariga solish imkoni bo‘lmasa, bunday ovqatlarni tayyorlash uzoq vaqt talab qilishi mumkin.

Uyda tayyorlanadigan shaurma

Foto: “Liza.ru” 

Kerakli masalliqlar:

  • 200 g suyaksiz va terisiz tovuq sonlari, somoncha shaklida kesilgan bo‘lishi kerak;
  • 1 osh qoshiq zaytun yog‘i;
  • 1 osh qoshiq limon sharbati;
  • 2 donacha sarimsoq;
  • 1 choy qoshiq maydalangan zira;
  • 1 choy qoshiq dudlangan paprika;
  • yarim choy qoshiq maydalangan dolchin;
  • tuz va murch — ta’bga ko‘ra;
  • lavash xamiri;
  • sous (sotib olingan yoki uyda tayyorlangan);
  • to‘g‘ralgan bodring;
  • to‘g‘ralgan pomidor;
  • to‘g‘ralgan qizil piyoz;
  • to‘g‘ralgan petrushka yoki kinza.

Tayyorlanishi:

  1. Katta idishga zaytun yog‘i, limon sharbati, maydalangan sarimsoq, zira, dudlangan paprika, dolchin, tuz va qora murchni aralashtiring. To‘g‘ralgan tovuq sonlarini qo‘shing va yaxshilab aralashtiring. Tovuqni muzlatkichda kamida 30 daqiqa yoki 4 soatgacha marinadlang;
  2. Katta tovani o‘rtacha yoki yuqori haroratda qizdiring. Marinadlangan tovuqni qo‘shing va aralashtirib turing, qizarib pishguncha 6-8 daqiqa pishiring;
  3. Lavash xamirini pechda yoki qizdirilgan idishda pishirib oling;
  4. Iliq lavash noniga sousni yoyib chiqing. Pishirilgan tovuq, to‘g‘ralgan bodring, pomidor, qizil piyoz va petrushka yoki kinza qo‘shing;
  5. Shaurmani qattiqroq o‘rang va folga yoki pergament qog‘oziga solib, ishingizga olib boring.

Maza burrito retsepti

Foto: “Liza.ru” 

Kerakli masalliqlar:

  • 1 ta katta burrito xamiri;
  • Yarim stakan qaynatilgan guruch;
  • yarim piyola qora loviya;
  • yarim piyola pishirilgan tovuq yoki to‘g‘ralgan tofu;
  • ta’bga ko‘ra pishloq;
  • 2 osh qoshiq salsa;
  • 2 osh qoshiq smetana;
  • ta’bga ko‘ra to‘g‘ralgan avakado;
  • tuz va murch — ta’bga ko‘ra.

Tayyorlanishi:

  1. Pechni oldindan 170 daraja haroratda qizdiring;
  2. Tortillani mikroto‘lqinli pechda yoki tovada yumshoq va egiluvchan bo‘lguncha qizdiring;
  3. Tortilla ustiga guruch, qora loviya, tovuq yoki tofu, pishloq, salsa va smetana soling;
  4. To‘g‘ralgan avakado va ta’bga ko‘ra tuz, murch seping;
  5. Tortillaning yon tomonlarini qatlang, so‘ng uni mahkam qilib o‘rang;
  6. Burritoni pergament qog‘ozi bilan qoplangan listga qo‘ying va pechda 10-12 daqiqa davomida yoki pishloq erimaguncha va burrito biroz pishguncha qo‘ying;
  7. Bir necha daqiqa sovushini kutib turing, so‘ng folga yoki polietilen plyonkaga o‘rang. Uni yeguningizcha muzlatkichda saqlang.

Kesadilya retsepti

Foto: “Liza.ru” 

Kerakli masalliqlar:

  • 2 ta katta xamir bo‘lagi;
  • 1 stakan maydalangan pishloq;
  • yarim piyola pishirilgan va maydalangan tovuq;
  • ta’bga ko‘ra shirin qalampir;
  • yarim piyola salsa;
  • yarim piyola smetana;
  • 1 osh qoshiq o‘simlik yog‘i.

Tayyorlanishi:

  1. Katta tovani o‘rtacha va yuqori haroratda qizdiring. O‘simlik yog‘ini soling;
  2. Bitta tortilla xamirini tovaga soling va pishloqning yarmini seping. Pishloq ustiga tovuq, bulg‘or qalampirini qo‘shing;
  3. Tovuq va sabzavotlarga salsa surting. Qolgan pishloqni seping;
  4. Ikkinchi tortillani pishloq ustiga qo‘ying va qoshiq bilan bosing;
  5. Bir tomondan 2-3 daqiqa yoki pishloq eriguncha va tortilla xamiri qotguncha pishiring;
  6. Kesadillani ehtiyotkorlik bilan aylantiring va yana 2-3 daqiqa pishiring, toki pishloq erib ketguncha va tortilla xamirining boshqa tomoni qotgan holga kelguncha pishirib oling;
  7. Kesadillani idishdan oling va bir necha daqiqa sovushini kuting;
  8. Yegulik bo‘laklarini folga yoki oziq-ovqat plyonkasiga o‘rang va ish joyiga olib borish uchun tushlik qutisiga soling.

Sabzavotli tovuq go‘shti

Foto: “Liza.ru” 

Kerakli masalliqlar:

  • 2 suyaksiz tovuq filesini kichik bo‘laklarga bo‘ling;
  • yarim piyola universal un;
  • 1 choy qoshiq tuz;
  • yarim choy qoshiq murch;
  • yarim choy qoshiq paprika;
  • ta’bga ko‘ra sarimsoq kukun;
  • ta’bga ko‘ra piyoz kukuni;
  • 2 ta tuxum;
  • ta’bga ko‘ra sut;
  • 1 stakan non bo‘laklari;
  • yarim piyola maydalangan parmezan pishlog‘i;
  • 2 osh qoshiq zaytun yog‘i;
  • 1 ta kichik qovoq;
  • 1 ta kichik qizil bulg‘or qalampiri;
  • ta’bga qarab tuz va murch.

Tayyorlanishi:

  1. Pechni 200 daraja haroratda oldindan qizdiring;
  2. Idishda un, tuz, qora murch, paprika, sarimsoq va piyoz kukunini aralashtiring;
  3. Boshqa idishda tuxum va sutni birga ko‘pirtirib oling;
  4. Uchinchi idishda non bo‘laklari va maydalangan parmezan pishlog‘ini aralashtiring;
  5. Tovuq go‘shti bo‘laklarini un aralashmasiga soling, so‘ng tuxum aralashmasiga botirib, non bo‘laklari aralashmasiga soling;
  6. Zaytun yog‘ini katta tovada o‘rta-yuqori olovda qizdiring;
  7. Tovuq go‘shti bo‘laklarini qo‘shing, qizargunga qadar har tomondan taxminan 3-4 daqiqa qovurib oling;
  8. Tovuqni tovadan oling va uni pergament qog‘oz bilan qoplangan listga qo‘ying;
  9. Tovuqni oldindan qizdirilgan pechda 10-12 daqiqa davomida qovuring;
  10. Tovuq pishirilayotganda, to‘g‘ralgan qovoq va qizil bulg‘or qalampirini shu tovada yumshoq va yengil qizarguncha qovuring;
  11. Sabzavotlarga ta’bga ko‘ra tuz va murch seping;
  12. Tovuq go‘shtini sovutgach, uni sabzavotlar bilan birga tushlik qutisiga soling va muzlatkichda saqlang.

Go‘shtli va loviyali yegulik

Foto: “Liza.ru” 

Kerakli masalliqlar:

  • 250 g maydalangan mol go‘shti yoki kurka go‘shti;
  • 1 banka qora loviya
  • 1 banka to‘g‘ralgan pomidor;
  • 2 donacha sarimsoq;
  • 1 dona yashil bulg‘or qalampiri;
  • 1 dona qizil bulg‘or qalampiri;
  • 1 xalapeno qalampiri;
  • 2 osh qoshiq zaytun yog‘i;
  • 1 osh qoshiq chili kukuni;
  • 1 choy qoshiq zira;
  • ta’bga qarab tuz va murch;

Tayyorlanishi:

  1. Katta tovaga zaytun yog‘ini solib, o‘rtacha qizdiring;
  2. Maydalangan sarimsoq, to‘g‘ralgan bulg‘or qalampiri va xalapeno qo‘shing. Vaqti-vaqti bilan aralashtirib, 5 daqiqa pishiring;
  3. Mol yoki kurka go‘shti qo‘shing, qizarguncha pishiring, vaqti-vaqti bilan aralashtirib turing;
  4. Tovadagi ortiqcha yog‘ni oling;
  5. To‘g‘ralgan pomidor, quritilgan va yuvilgan qora loviya, chili kukuni va zira qo‘shib, aralashtiring;
  6. Issiqlikni o‘rtacha darajaga kamaytiring va 10-15 daqiqa davomida yoki sabzavotlar yumshoq bo‘lgunga qadar qaynatib oling;
  7. Ta’bga ko‘ra tuz va murch qo‘shing;
  8. Go‘sht va sabzavotli yegulikni xona haroratida sovuting;
  9. Go‘shtli va sabzavotli loviyalarni alohida tushlik qutilariga solib, tayyor bo‘lgunga qadar muzlatkichga qo‘ying.

Teftel va karamli yegulik retsepti

Foto: “Liza.ru”

Teftel uchun kerakli masalliqlar:

  • 500 g maydalangan mol go‘shti;
  • yarim piyola non bo‘laklari;
  • yarim piyola maydalangan parmezan pishlog‘i;
  • 1 ta tuxum;
  • 2 donacha sarimsoq;
  • 1 choy qoshiq tuz;
  • biroz murch;
  • 1 osh qoshiq zaytun yog‘i.

Karam va sabzavotli aralashma uchun kerak bo‘ladigan mahsulotlar:

  • 2 stakan maydalangan karam;
  • 1 ta sabzi;
  • 1 ta qovoq;
  • 1 dona qizil bulg‘or qalampiri;
  • yarim piyola to‘g‘ralgan piyoz;
  • 2 donacha sarimsoq;
  • 2 osh qoshiq zaytun yog‘i;
  • tuz va murch — ta’bga ko‘ra.

Tayyorlanishi:

  1. Pechni 190 daraja haroratda oldindan qizdiring;
  2. Katta idishda maydalangan mol go‘shti, non bo‘laklari, parmezan pishlog‘i, tuxum, maydalangan sarimsoq, tuz va qora murchni aralashtiring. Barcha mahsulotlarni teng taqsimlanmaguncha yaxshilab aralashtiring;
  3. Go‘sht aralashmasini diametri taxminan 1 sm bo‘lgan to‘plarga aylantiring. Ularni tayyorlangan listga qo‘ying;
  4. Teftellarning ustiga zaytun yog‘ini soling, ularni oldindan qizdirilgan pechda 20-25 daqiqa davomida yoki ular qizarib ketguncha pishiring;
  5. Teftellar pishayotganda, karamli-sabzavotli aralashmani tayyorlang. Katta tovaga 2 qoshiq zaytun yog‘ini solib, qizdiring;
  6. To‘g‘ralgan piyoz, maydalangan sarimsoq qo‘shing va piyozni qizartirib oling;
  7. Tovaga to‘g‘ralgan karam, maydalangan sabzi, qovoq va qizil bulg‘or qalampirini solib, yaxshilab aralashtiring;
  8. Sabzavot aralashmasini 5-7 daqiqa davomida yoki sabzavotlar yumshoqroq, biroz tiniq bo‘lguncha pishiring. Ta’bga ko‘ra tuz va murch qo‘shing;
  9. Teftellar tayyor bo‘lgach, ularni pechdan chiqarib, bir necha daqiqa sovushini kuting;
  10. Kechki ovqatni tayyorlash uchun, karam-sabzavotli aralashmasidan bir porsiyani idishga soling, so‘ngra ustiga bir nechta teftel qo‘shing;
  11. Idishni qopqoq bilan yoping, foydalanishga tayyor bo‘lgunga qadar muzlatkichga qo‘ying.

От qwert.uz